Thursday, April 8, 2010

Families Are Forever

Sejak beberapa bulan dulu, aku ade terjumpe dengan suatu desktop drawer yg berwarna pink dn diperbuat daripada kayu di Carefour berhmpiran rumahku..aku bukanlah penggemar/big-fan of pink but the fact that it is wooden is what hooked me..aku dh berangan2 alangkah comelnye jika diletakkan di atas meja console yg baru dibeli di bilikku itu..bolehla simpan brg2 mekap ku..hehe..tetapi memandangkan harganya yg agak di luar kemampuanku (tambahan pula tengah pokai ni), jadi ku simpan sajela angan2 tu...sejak dari tu, setiap kali pegi ke Carefour, mesti lalu kt bhgian stationary walaupun xde pen/pensil/alat tulis yg nk dibeli..semate2 hndak mencuri tengok drawer impianku itu..cewah..mcm rindu kt buah hati lak..nasib baik dh dkt2 exam tuh, dh jarang pi sane, so xdela pk sgt..hehe..
Maka apabila exam dh abis dan cuti pn bermule..aku mencube nasibku dengan membodek ayahku supaya men'sponsor'kan laci itu kepadaku..

Scene 1
Amni: Ehem2..ayah~..
Ayah: ye..
Amni: erm, ade satu laci ni kan, dh lame amni berkenan tapi harge die mahal sket la
yah..boleh x ayah sponsorkan kt Amni? (dengan senyuman paling manis yg aku leh wat)
Ayah: Laci ape?
Amni: ala, desktop drawer, tp sbb die kayu,sbb tuh mahal sket agaknye..
Ayah: brape?
Amni: dlm rm**
Ayah: hmm, okla..
Amni:trime kasih ayah ;) (smbil melompat2 dlm hati)

Ayah dh bagi green light..wah, hatiku berbunge riang..x sabar2 rasenye nk trus pegi adopt itu drawer..haha..tp ade la pulak aral melintang yg menguji kesabaranku ini, maka lepas 2-3 ari baru ada kesempatan utk ke Carefour..

Scene 2
Amni: Mak, jom kite pegi Carefour nak?Amni nk beli drawer tu la..
Mak: Hmm, ok..
di Carefour, bhgian stationary
Amni: ........... :(
Mak: Nape Amni, ade x drawer tu?
Amni: Dah xde dh mak..berbulan2 amni tgk ade kt sini..tup-tup bile amni nk beli, ade pulak org lain beli..huhu..frustnye amni, mak.. :(
Mak: Dh tgk btol2 ke?(sambil mencari di rak berhampiran)tp yela Amni, hargenye pn dh xde..nak buat camane, xde rezeki amni la tuh..
Amni: :(
Mak: mehla kite cari t-shirt kat sane...(usaha memujuk anaknye yg dh masam mencuke)

Scene 3(makan malam di rumah)
Ayah: Macam mane, dh beli ke drawer tu?
Amni: Nk beli apenye ayah, dh xde dh, ade org lain beli..geram btol amni, punyela berbulan2, xde org nk beli, bile amni nk, xde pulak..hish..
Ayah:.......

Jadi setelah beberapa hari, lalu dptla aku melupakan buah hatiku itu sdikit demi sdikit..abih tuh, xkn nk meraung pulak..ala, drawer je pun..(sedapkan ati sndiri)


Pada suatu malam yg hening, lbih kurng jam 1.00 pg..sedang ku asyik mengadap intrnet dlm bilik..tetibe pintu bilik di buka dgn perlahan dr luar..rupe-rupenye, mak, dgn mate terpisat2(sbb sblum tu tido kt ruang tamu, time tu baru naik atas), masuk ke bilik ku, letakkan satu plastik Cosway di tepi katilku sambil mengucapkan "Happy Birthday" dlm nada yg mengantuk, dan berlalu pergi ke biliknye..aku pn gelakkan la mak sbb comel btol rupenye dgn muke ngantok itu, masih nk wish anak die happy birthday..padahal tahun2 sudah, wish aku keesokkan pagi je..pastu, tros la capai plastik cosway dn buka la..dh tau ni hadiah hari jadi..dlm hati dok pk2..ape ye mak bg tahun ni..mcm besar je dlm kotak ni..kotak wrne pink lak tu..bile dh bukak plastik tuh, tgn ni menggapai la kt birai atas kotak tu dlm usaha membuka kotak hadiah..aik, nape x leh bukak penutup kotak ni?belek punye belek, Laaaaaaaaaaaaaa!!!!Maaaaaaaaaakkkk!!! Bergegar rumah tuh mlm2 bute dgr aku jerit...meluru aku ke bilik mak aku...mak aku yg baru nk msuk toilet,tersengih je..."Sampai ati mak ni!!!mase bile mak beli LACI tu???" Mak boleh pulak sengih memanjang dgr aku membebel2 kt situ..Ayah pulak yg dh lena tido mestila terbangun punye dek kebisingn aku..kononnye baru berkire2 nk sergah aku pasal buat bising..pastu t'dgr pulak omelan2 ku, Ayah yg masih baring,terus duduk, dgn mate merah2 bru t'bgn dr tido, ckp "Happy Birthday!!" smbil turut tersengih2....ooooo...komplot rupenye diorang nih...hahaha..barula diorng crite btapa geli hatinye menahan gelak tengok muke aku yg masam mencuke bile frust x dpt beli drawer itu ari...haha..terasela kobodohan diri..tapi xpe, mlm tuh trase sgt happy..mmgla happy sbb dpt present tuh, tapi lagi happy bile pikirkan betape sweeeeeet dan comeeeelllllllnye parents ku tu...N this birthday juge 1st time aku dpt a birthday card from the whole family..



Oh ye, kisah adek2ku juge amat sweeeeet..diorng ni dh beli hadiah utk aku awal2 lagiey..n bile aku balik bercuti, dlm dok seminggu, asyk tgk muke aku, diorng ni x sbar2 nk bg hadiah kt aku..yg Adina, si bongsu, bg paling awal, siap suh bukak terus lak tuh..dl 2-3 ari pastu, mahira pulak bagi suh bukak present die bg..time tuh lagi 3 ari nk besday aku..mule2 aku x nk sbb nnti, time besday aku, xde hadiah lak utk dibuke..x beshla..tapi klu dh slalu dpn mate, tergugat jugak aku..dn akhrnye aku bukak jugela hadiahnye..dn hadiah2 mereka sangat comel...bagus citarasa diorng ni..hehe.. yg sorang lagi fariza, disebabkan die pn baru abis exam jugak,mcm aku, jadi aku paham ketidaksempatan masanye cari hadiah utk aku, jadi aku maafkan kelewatan beliau..hihi...Last but not least, i luv u ols

7 comments:

NeeS said...

Hye kimah...
haha..comel skali cerita ini...
i lyke the last picture..
macho seh.. mcm team medical dragon.. hehe..

Salsabila said...

kimah! if nani pun, nani akan jerit kuat2 w/pun dh kul 1 am... haha

mesti kelakar muka frust kimah tu. haha~

amni inma said...

nisa: owh haha, x terpk lak ke situ..cme kimah rase gmbar tuh comel...hehe...

nani:haha..agaknyela, smpai mak n ayah pn geli hati tengok rupe kimah tuh..haha..

iRma IzZaTi said...

comel la mak ayah ko!!!! bestnyerrrr!!!! present ntuk jadi doctor ni takde kimot? gagagaga

fariza_ija said...

haha....mmganggu ija tido je mlm tu...hish..duk tjerit2 dlm bilik..ingtkn ape la..
haha..tp psl adiah tu..ye2..t ija ksi ye..don wory lah..
mak ayh kite mmg comey pon.
lalala~luv u all~<33

mak said...

tak boleh nak bayang betapa panjangnya muncung amni kerana frust hari tu, dalam hati tuhan aje yg tahu betapa gelinya hati ni...rasa nak ketawa kah...kah...kah....kantoi amni..tapi akhir happy sangat dapat buat dia happy....senyum amni sampai ketelinga.kira macam happy ending gitu..

alialalala said...

comel ok
huhu
rajen2 update~